Audax 2015-04-11

Deltagare:

Daniel Säfström, kapten
Helena Boström Magnusson
Bo-Einar Eriksson
Hans Erik Hansson
Tommy Heinermark
Tell Hermanson, rapporteur
Jan-Olov Jansson
Torbjörn Joelsson
Jonas Järneström
Mark Rowlands
Hans Tilstam

Kulen morgon och solig avslutning

Den nya banan hade rekats ytterligare, men hade några olika varianter, så det var inte helt klart hur vi skulle köra. Daniel hade uppmanat de som skulle köra Vättern i audax-fart att ställa upp idag. Ulf Eweman kunde inte pga mors jämna födelsedag, men Olle dök upp till start trots besvärlig hosta. Förkylning vid säsongens första månad är vad alla cyklister fruktar, och den hade hindrat Olle från 20-milarn i Täby denna lördag.
 
Vi körde den vanliga vägen över farthindren vid Rotebro, sedan Bollstanäs och Vikskolan. Efter stoppet vid Arlanda svängde vi mot Långhundra och vid Åsby tog vi höger mot Lunda. På vägen hade vi sett flera grupper med SMACK-cyklister. Den klubben måste ha växt på senare år. Vid Lunda blev det fikastopp. Efter en stund kom det in ett SMACK-gäng, som såg ut att hålla audaxfart.

Dagens audax-debutanter var Hans-Erik (gul) och Helena (rosa)

Till slut kom vi iväg igen, utan att vädret blivit bättre. Faktum var att det kändes som det hade blivit kallare än tidigare. Vi tog vänster vid Gådersta och följde Roslagsbanan, med genväg över Närtuna. Efter Malmby började solen titta fram med en behaglig värme. 

Nu var det dags för dagens tekniska haveri. Daniels wire till bakväxeln gick rakt av och växeln sköt ut i tyngsta läget. Att skruva på ställskruvarna på växeln gav inget resultat. Han lyckades naja fast wiren med växeln i mitten av kransen. Därefter blev det att bara växla mellan stora och lilla klingan fram.

Solen kommer fram, men det är fortfarande kyligt.

När vi kommit till Hökeriet var det fullt solsken och Tommy, som alltid är först med korta ben, fick sällskap av Mark med att byta till kortställ.

Hökeriet fick brått att bre mackor för sms-et med förvarning om vår ankomst gick till ett nummer som hade bytts bort nån vecka tidigare. Men 10 ciabatta med gårdens kött och pepparotsröra dök upp ganska snabbt ändå.
 
Vi fick alla rum kring ett bord med fyra man i en Karl-Johan soffa. Det blev påtår och ett ganska lojt uppbrott från lunchen.

Idylliskt vid Hökeriet. Tommy gonar sig i solen och Mark byter till korta ben.

Färden gick vidare genom Lindholmen och Vallentuna. Bo-Einar ledde oss i Vallentunas ytterkanter och vi kom ut på stora vägen nära Skålhamravägen. Avslutningen gick längs den gröna parkvägen längs Norrviken förbi Jästfabriken till målplatsen.

Distansen blev 104 km och snittet 23,8 km/h.
Daniel gjorde ett gediget kaptensjobb med vårystra deltagare trots sitt wirebrott.

   
 
 2015-04-11 Telll
© Audax 22,5