Skriv ut denna sida
Utrustning
Cykel
En racercykel är det naturliga valet för att köra audax. Då har man flera ställen att sätta händerna på styret och kan krypa ihop i motvinden. Eftersom vi kör tätt i grupp är det viktigt att man är van att hantera sin cykel. 

Cykeln skall också fungera ordentligt när det gäller bromsar och växlar. Dessutom skall den vara ljudlös. Om du själv inte störs av knirrande, knarrande och rasslande är det ändå sannolikt att alla andra gör det.

Cykeln skall vara komfortabel för långa distanser, vilket man dock endast upptäcker genom att cykla långt. Man skall därför inte köra längre audax-lopp med en ny cykel, eller en som man just gjort en radikal förändring på som påverkar körställningen, t.ex. en ny sadel.

Mer om cykeln HÄR>>Bo-Einar Eriksson är en urstark cyklist. Han kan lätt leda en audax-grupp med sin häckiga gamla Orange MTB

Stänkskärmar är onödigt om det inte regnar och är torrt på vägen. Men när regnet kommer är de guld värda. Dels slipper man bli smutsigt blöt på byxor och tröja, dels skonar man cyklisten som ligger bakom.
Kläder
Eftersom ett audax-lopp tar lång tid kan väder och temperatur skifta under loppet. En lätt regnjacka och lösa ärmar bör man alltid ha med sig i beredskap. Skoskydd för regn gör att man slipper åka med blöta fötter efter en skur.

Cykelskor med nersänkta klossar, typ MTB, är säkrare att gå med på bensinmackarnas klinkergolv. Dessutom slipper man oljudet från vanliga racerklossar då man går bland folk.
Belysning
I mörker eller vid dålig sikt behöver man belysning på cykeln. Se om lyse HÄR>>
Verktyg
Punkteringar måste man kunna klara av efter vägen. En ny slang i reserv plus lagningslappar. Laga slang gör man sedan i en fikapaus. Pump brukar nästan alla ha med sig, så det är ingen panik om man glömmer. Ett par insexnycklar och en kedjebrytare kan man få nytta av. En mycket liten flaska oljespray kan man få glädje av om något börjar gnissla, t.ex. kedjan efter ett regn. 

Fredrik Dous byter däck och slang vid starten
Pengar
Det kostar en del att äta och fika efter vägen. 1 kr/km räcker gott för ett audax-lopp. Ett kreditkort och ett ID kan vara bra att ta med. Kanske måste man ta buss eller taxi efter ett haveri.
 

Mer om vad man har med sig HÄR>>

Hur man får med sig HÄR>>
 2004-012-21 Tell
Till början på sidan = överst
© Audax 22,5