Skriv ut denna sida
Men om det regnar?
Vi kan alla vara överens om att det är tungt och surt att stå och vänta vid start i hällregn. Det vet alla som stått i Motala genomblöta redan i startfållan och med 30 mil framför sig. 

Vad som däremot är grovt överskattat är "risk för regn eller regnskurar". Många fina turer har ställts in i onödan för att väderprognosen varit negativ. Förutom att det kan var ett helt annat väder än det förutspådda så är regn när man väl startat sällan så illa som man inbillar sig. 
De här cyklisterna har haft regn i ca 80 km, men ser ju ganska glada ut för det. temperatur kring 12 grader.

Det måste var mycket sällsynt att någon säger att den ångrade sig att ha startat därför att det började regna. Det kan vara bra att hålla i minnet om molnen ser hotande ut. 

Bengt Sandborgh, ledare för randonneurna i Sverige säger att vädret aldrig är så dåligt som det ser ut från sovrumsfönstret. 

Sedan finns det en härdande sida i att cykla oavsett väder. Som Lance Armstrong säger till sina träningspolare när han ringer på morgonen "You're riding or you're hiding?".


 
 
Den som är harig för regn kommer, förutom att missa flera turer i solsken, även få extra problem när regnet kommer som en överraskning eller då man inte kan dra sig ur. Lance Armstrong har också sagt "smärta är tillfällig, att ge upp är för alltid".

Nu handlar inte cykelmotion om att plåga sig, men dåligt väder är något relativt, beroende av egna erfarenheter. I april 2003 gav sig ett gäng cyklister från Fredrikshof ut på en 20-mils brevet. Det snöade och blåste hårt, med över 20 m/s motvind i byarna. De som fullföljde den rundan kommer nog aldrig mer ducka för dåligt väder. 

Under en lång cykeltur kan vissa cyklister hela tiden kolla himlen och ge uttryck för att regnet snart kommer. Det är inget som höjer stämningen och gör inte regnet mindre blött. 

Regn sommartid är det allra minsta problemet. Det är vått, men inte kallt. En regnjacka är allt man behöver. Ett par skoskydd kan vara skönt om man skall cykla långt, för genomblöta skor torkar inte. 

Benen, och i synnerhet knäna, blir lätt avkylda om det regnar. Ett par långa byxor av lycratyp, som torkar snabbt, ger ett mikroklimat som gör att det inte blir så obehagligt. Visst finns det regnbyxor, och de är kanske bra om det är heldagsregn. Det är dock svårt att hitta några med passform och bekvämlighet på cykeln. Bosse Sjöberg säger att man skall köpa vanliga regnbyxor av typ träningsoverall som är ett nummer för små. De skall gå på, men se för små ut, då blir de lagom när man sitter på cykeln.

Händer är också utsatta när det regnar. Ett par tunna fingervantar av typ trädgårdsvantar räcker bra för att hålla kylan borta. 

Stänkskärmar kommer till sin rätt först när regnet upphört. Då torkar blötan, men en äcklig smörja i ansiktet, på jackan och byxorna finns kvar om man inte har haft stänkskärmar. 

Stänkskärmar blir allt kortare, men de skyddar ändå mot att få vägsprut på den egna ryggen. Den som åker bakom blir dock lika nerstänkt som om skärm saknas. Faktum är att det känns värre att ligga bakom en som har för kort stänkskärm än en cykel utan skärm.

 
 2004-10-07 Tell © Audax 22,5